Avrupa Birliği (AB) tarafından “Dijital Dünyanın Eşik Bekçisi Şirketleri” açıklandı. Dijital Piyasalar Yasası kapsamında ilan edilen bu şirketlere ek olarak “Hizmet Kategorileri” ve “Sosyal Medya Kategorisinde Eşik Bekçileri”, “Aracı Hizmet Eşik Bekçileri” olmak üzere çeşitli listeler de yayınlandı.
Avrupa Birliği’nin dijital platformlar, sosyal ağlar ve teknoloji şirketlerini sıkı bir denetime tabi tuttuğu Dijital Piyasalar Yasası hem kamuyu hem kullanıcıları ve hem de şirketleri koruyan kapsamlı bir içeriğe sahip. Diğer bir ifadeyle; bu kapsamda gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle hem rekabet piyasası güvence altına alınıyor hem de kişisel verilerin korunmasına ilişkin tedbirler alınmış oluyor. Tüm bu bilgilerin akabinde şimdi de AB tarafından açıklanan “Dijital Dünyanın Eşik Bekçisi Şirketleri”ne bir bakalım.
Dijital Piyasalar Yasası
Avrupa Birliği Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında “Eşik Bekçisi” olarak ifade edilecek ürün ve hizmetleri geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla resmen paylaştı. Yapılan açıklamayla birlikte yayınlanan listede dünyanın önde gelen şirketlerinin yer aldığını görmek mümkün. Buna göre aralarında Amazon, Apple, Microsoft, META, Google gibi dünya devi teknoloji şirketlerinin olduğu eşik bekçisi olarak tabir edilen şirketlerin ilgili hizmetlerini AB Yasalarına uyumlu hale getirmek için çalışma yapmaları gerekiyor.
Bu arada “eşik bekçisi” tabiri kavramsal olarak normal şartlarda medya için kullanılan bir terim. İnsanlara neyin gösterilip gösterilmeyeceğine karar veren otoriteler için kullanılan bu tabir şimdilerde AB’nin dijital platformlar ve teknoloji şirketleri için uygulayacağı yasal süreçler için gündemde. Daha açık ifade etmek gerekirse; sosyal medyada bir içeriğe etkileşim gösterdiğinizde bir süre genelde hep o ana tema etrafında içeriklere rastlamak eşik bekçiliği ile ilgili bir durum.
Dijital Dünyanın Eşik Bekçisi Şirketleri
Avrupa Birliği, Dijital Piyasalar Yasası bağlamında eşik bekçisi olarak tabir ettiği şirketleri açıkladı. İşte o şirketler;
- Alphabet (Google çatı şirketi)
- Amazon
- Apple
- ByteDance (TikTok geliştiricisi)
- Meta (Eski Facebook)
- Microsoft
Avrupa Birliği’nin Belirlediği Hizmet Kategorileri
Avrupa Birliği, Dijital Piyasalar Yasası bağlamında eşik bekçisi olarak tabir ettiği şirketler için yayınladığı hizmet kategorileri;
- Sosyal medya
- Aracılar
- Reklamlar
- İşletim sistemleri
- İnternet tarayıcıları
- Arama motorları
- Video paylaşım platformları
- Mesajlaşma hizmetleri (N-IICS)
Sosyal Medya Kategorisinde Eşik Bekçileri
- TikTok
- Linkedln
Aracı Hizmetler Kategorisinde Eşik Bekçileri
- Google Maps
- Google Play
- Google Shopping
- Amazon Marketplace
- App Store
- Meta Marketplace
Reklam Kategorisinde Eşik Bekçileri
- Amazon
- Meta
İşletim Sistemleri Kategorisinde Eşik Bekçileri
- Android
- iOS
- Windows
İnternet Tarayıcıları Kategorisinde Eşik Bekçileri
- Chrome
- Safari
Arama Motoru Kategorisinde Eşik Bekçileri
Video Paylaşım Kategorisinde Eşik Bekçileri
- YouTube
Mesajlaşma Uygulaması Kategorisinde Eşik Bekçileri
- Messenger
Google ve META’ya ait marka ve ürünlerin eşik bekçisi kategorilerinde çokça yer aldığını görüyoruz. Buna karşın Avrupa Birliği Konseyi, Microsoft’un Bing, Edge ve Reklamlar hizmetleri ile Apple’ın iMessage ve iPadOS işletim sistemi için eşik bekçisi olarak ilan edilmesine ilişkin pazar araştırması yapılacağını belirtti. Bu arada Google Gmail, Microsoft Outlook, Samsung Internet Browser gibi incelemeye alınan ancak eşik bekçisi olarak lanse edilmeyen ürün ve araçlar da var. Eşik bekçisi ilan edilen şirketlerin bazı sorumlulukları olduğunu hatırlatalım.
Makalenin ikinci kısmında şirketlerin sorumlulukları ile yaptırım ve kurallara dair detaylara değineceğiz.
Kaynaklar
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.