Çağın Vebası olarak adlandırılan Dijital Bağımlılık Tehlikesi sosyal medyaya ek olarak tablet, akıllı telefon, laptop gibi mobil cihazların etkisiyle hızla artıyor.
Çağın vebası olarak ifade edilen dijital bağımlılık tehlikesi sonucunda insanlarda mutsuzluk, asosyallik, umutsuzluk, hareketsizlik gibi problemler baş gösteriyor. Öte yandan bu hastalık en çok 13 – 24 yaş arası bireyleri tehdit ediyor.
∴
Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Di̇lci, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada çağın vebası olarak adlandırılan dijital bağımlılık tehlikesine vurgu yaptı.
Dijital Bağımlılık Nedir?
Doç. Dr. Tuncay Di̇lci bu kavramı tanımlarken; dijital nesnelerin kullanım bozukluğu ifadelerini kullanıyor. Buna ek olarak Dilci’ye göre, gün içerisinde dijital nesnelerle haddinden fazla temas halinde olan insanlar asosyal olarak nitelenmektedir. Bu konuya yaptığı bir açıklamayla netlik getiren Doç. Dr. Tuncay Dilci konuya ilişkin şunları söyledi:
“Bu kişilerin bir nevi düşüncesi de ipotek altına alınarak bir takip kültürü oluşturuluyor ve nesneler üzerinden sürekli birilerini takip ediyor. Bu şekilde içine kapanan kişi asosyalleşmektedir.”
Gençlerin %55’i Dijitale Bağımlı
Başlarken belirttiğimiz gibi dijital odaklı bu bağımlılık insanlarda çeşitli sosyal ve davranışsal bozukluklara sebep olabilmekte. Örneğin mutsuzluk, asosyallik, sabırsızlık, umutsuzluk, hareketsizlik gibi… Doç. Dr. Tuncay Di̇lci de bu detaylara vurgu yaparak gençlerin büyük bir çoğunluğunda bu tehlikenin baş gösterdiğini belirtti. İşte Doç. Dr. Dilci’nin açıklaması;
“Türkiye’de 13-24 yaş arasındaki gençliğin %55-57’si dijital bağımlılık kıskacında. Somut olarak oran belirtirsek yüzde 11 ila 13 arasında bağımlı kişiler mevcut. Bu hem çocuklarda hem yetişkinlerde görülebilmektedir ama yoğunluklu olarak 13 ila 24 arasındaki kişilerde görülmektedir.”
Çağın Vebası: Dijital Bağımlılık
Türkiye özelinde dijital bağımlılığın gittikçe yaygınlaştığını vurgulayan ve bunu vebaya benzeten Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Di̇lci, bu hastalık nedeniyle insanların yaşadıkları sorunları özetler nitelikte bir açıklamada bulundu:
“Çocuklarda kas gelişimini olumsuz etkileyebilmekte, yetişkinlerde uzun süre kalmanın verdiği hareketsiz yaşamla obezite ve kan dolaşım sisteminde bazı sıkıntılar çıkarabilmekte. Hareketsiz yaşama bağlı olarak emboli dediğimiz pıhtılaşmaya yol açma ve yeterli oksijen alamadığı için bireyin düşüncesinde sığlaşma, kimseyle konuşmadığı için de kendi iç dünyasında kısır düşünceye neden olabilmektedir.”
∴
Dijital Markalaşma Uzmanı Mürsel Ferhat Sağlam ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada dijital bağımlılığı günümüzün en önemli toplumsal problemi olmaya aday bir olgu şeklinde tanımlayarak aslında dijital bağımlılık ile ilgili kişisel anlamda bir takım önlemler almanın mümkün olduğunu ifade etti.
Facebook ve Instagram‘daki zaman yönetimi özelliğini örnek gösteren Sağlam, kullanıcıların bu şekilde günlük Facebook, Instagram kullanımlarını sınırlandırabileceklerini belirtti. Bunun aynı zamanda temel seviye bir zaman yönetimi aksiyonu olduğunu vurgulayan Mürsel Ferhat Sağlam, ilk okul çağlarından itibaren dijital okur yazarlığın okutulması gerektiğini söyledi.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.