Borsa İstanbul’un resmi web sitesinde yayınlanan “2021 Borsa İstanbul için Rekorlar Yılı Oldu” başlıklı bülten kapsamında Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun’un 2021 yılına ilişkin değerlendirmelerine yer verildi. İşte tüm detaylarıyla Borsa İstanbul’un 2021 karnesi.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Borsa İstanbul’un 2021 yılına dair durumunu değerlendirdi. “2021 Borsa İstanbul için Rekorlar Yılı Oldu” başlıklı haberde yer alan bu değerlendirmelere göre 2021 yılında 52 şirket ile halka arz sayısında rekor kırıldı. Bundan önceki rekor, 35 halka arz ile 1990 yılına aitti.

Borsa İstanbul’un 2021 Karnesi

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, 2021 yılını değerlendirdi. 2021 yılının birçok açıdan başarılı bir yıl olduğunu ifade eden Ergun’un yaptığı değerlendirmeleri Branding Türkiye okuarları derledik. İşte bu bilgiler ışığında Borsa İstanbul’un 2021 karnesi;

  • 2021 yılı; halka arz sayılarının, işlem hacimlerinin, endekslerin ve yatırımcı sayılarının rekorlar kırdığı bir yıl oldu.
  • Piyasanın ihtiyaçlarına göre yeni finansal ürün ve hizmet geliştirme çalışmalarına hız kesmeden devam edildi.
  • 2021 yılında Borsa İstanbul’un elde ettiği en önemli rekor halka arz sayısında oldu.
  • Halka arz edilen 52 şirket ile halka arz sayısında rekor kırıldı.
  • 2021’de 21,6 milyar TL büyüklüğünde halka arz gerçekleştirildi. 2020 yılında ise 8 şirket ile 1,1 milyar TL tutarında halka arz gerçekleştirilmişti.
  • Bu arada bundan önceki rekor 35 şirket ile 1990 yılındaydı.
  • Dünya borsaları arasında, halka arz sayısı bakımından Borsa İstanbul 14 basamak yükselerek 13. sıraya yerleşti.
  • İstanbul, Ankara, Aydın, Balıkesir, Denizli, Erzurum, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Rize gibi Türkiye’nin farklı şehirlerinde faaliyet gösteren birçok sektörden şirket 2021’de Borsa İstanbul’a katıldı.
  • 2021’de aynı zamanda borçlanma aracı ihraçlarıyla 258,5 milyar TL kaynak sermaye piyasaları aracılığıyla sağlanmış oldu.
  • 2020 yılı başında 1,2 milyon vatandaş pay senedi sahibiydi. Bu sayı 2021 yılında 2,4 milyona kadar yükseldi.
  • Uluslararası standartlarda bir kıymetli maden antreposu hizmete açılarak, uluslararası yatırımcılara saklama hizmeti verilmeye başlandı.

2021 Rekorlar Yılı Oldu

  • BIST Spot Altın Endeksi, BIST Altın Tahvil Endeksi ve BIST Altına Dayalı Kira Sertifikası Endeksi olmak üzere altına dayalı üç yeni endeks 7 Temmuz’da hesaplanmaya başlandı. Böylece, Hazinenin ihraç ettiği Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikalarına kurumsal yatırımcıların daha fazla yatırım yapmalarına imkan sağlandı.
  • Ürün çeşitliliğini artırmak adına, altın ve gümüşün yanı sıra farklı kıymetli madenlerin türev piyasalarda işlem görmesine yönelik olarak, Platin ve Paladyum Vadeli İşlem Sözleşmeleri de 17 Eylül’de işleme açıldı.
  • Borsa İstanbul, kurucu üyeleri arasında yer aldığı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Borsalar Girişimi tarafından oluşturulan Türev Borsaları Ağı’nın da 11 kurucu üyesinden biri oldu.
  • Reel sektör ve dış ticaret şirketleri başta olmak üzere, bilançosunda yabancı para pozisyonu taşıyan şirketlerin kur risklerini daha iyi yönetebilmelerine yardımcı olmak amacıyla Fiziki Teslimatlı Dolar/TL Sözleşmeleri 22 Ekim’de işleme açıldı.
  • Sosyal bilimler alanında en üst standart olan Social Science Citation Index’inde (SSCI) taranan, finans alanında makalelerin yer aldığı hakemli uluslararası akademik dergi Borsa İstanbul Review, 2021 yılında finans kategorisinde yer alan 108 dergi arasında 31. sıraya yükseldi. 2021 yılında Borsa İstanbul Review dergisi için 1000’e yakın makale incelenerek 5 sayı çıkarıldı.

“2021 Borsa İstanbul için Rekorlar Yılı Oldu” başlıklı haberden yararlanarak oluşturduğumuz değerlendirmeler bu şekildeydi. Eğer konuya dair detaylı okuma yapmak isterseniz buraya tıklayarak ilgili makaleye ulaşabilirsiniz.


Branding Türkiye 4 Yaşında

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.