Dünya çapında başarılara imza atmış bir çok ismin, başarısının arkasındaki sır olarak gösterilen sadelik (minimalizm) olgusu son dönemde altın çağını yaşıyor diyebiliriz. Peki tüketimin bu denli hızlı ve dinamik olduğu bir düzende başarının ve mutluluğun formülü olarak gösterilen minimalizm gerçekten mümkün mü?

Minimalizm; felsefe olarak yalnızca ihtiyaç duyulan şeylere odaklanmayı, ihtiyaç duyulmayanları tamamen hayatımızdan çıkarmayı öğütler. Öte yandan minimalizm; mutlu olmak için karmaşadan uzak durmaya, tepeden tırnağa sadeleşmeye ve yalnızca temel ihtiyaçlara odaklanmaya dikkat çeker. Minimalizm ayrıcagGereksiz fazlalıklardan arındıkça, yüklerden kurtulduğumuzu ve stresin odağından çıktığımızı vurgular.

Tarihe adını yazdırmış minimalistlerin, risk alabilme konusunda daha cesaretli oldukları ve girişimcilik yönlerinin kuvvetli olduğunu biliyoruz. Bu kişiler karmaşık ve detaylarla dolu bir hayat yerine olabildiğince sade ve basit bir düzen içerisinde yaşayarak, belli bir projeye odaklanarak başarıyı yakalamış insanlardır.

Örneğin Steve Jobs başarılı kariyeriyle tanındığı kadar, evinde çok az eşya olmasıyla ve çok sade giyinmesiyle de tanınır. Çağdaş minimalistler arasında gösterilen ünlü insanların, başarısının en önemli sırrının, detaylardan uzak yaşam stili olduğu bilinmektedir.

Başarının Ve Mutluluğun Formülü

Başarıya giden yolda en önemli süreç bence zihni sakinleştirmeyi başarabilmektir. Çünkü zihnin kalabalık ve gereksiz detaylarla dolu olduğu anlarda odaklanma problemleri yaşar. Odaklanma sorunları ise yaratıcılığınızı kaybetmenize, yaptığınız işe ya da yürüttüğünüz projeye gereken enerjiyi harcayamamanıza, iş hayatında ya da girişimcilik serüveninde yoğunlaşmanız gereken noktalara yeteri kadar eğilememenize sebep olur.

Minimalist Yaşam Tarzı

Dağınık, mevcut düzeni bozulmuş yaşam alanınızı toparlamaya nereden başlayacağınızı bilmeme hissini hatırlayın lütfen. Dağ gibidir, gözünüzden büyüdükçe büyür. Hiçbir şeyin ucundan bile tutmamış olduğunuz halde sanki saatlerdir o alanı toparlamaya çalışıyormuşsunuz gibi yorgun ve güçsüz hissetmeye başlarsınız. Zihnimiz de aynı şekilde.

Less is More

Minimalizm azalmak/azaltmak değil tam tersine hayati olarak nitelendirdiğiniz şeylere daha fazla alan açmak demektir.

Sadeliği; ucuzluk, basitlik, sıradanlık ya da yoksunluk gibi algılamamak gerek. Bahsettiğimiz sadelik olgusu, gerçek anlamda neye ya da nelere ihtiyacınız olduğunu kavrayarak, işinize yarayacak en fonksiyonel ve en kaliteli olanı hayatınızda tutmaktır.

Hayatınıza alabileceğinizin en verimlisini almak; hayatınızda amacı olmayan hiçbir şeyi tutmamaktır. Maddi karşılığı olan nesnelerin gücünün ve hayatınıza katkılarının önem derecesini bilmek ancak onların sizi değil, sizin onları kontrol edebildiğiniz bir yaşam tarzı olarak tanımlamak, tam olarak ne anlatmak istediğimi açıklıyor sanırım.

Hiçbir şey yapmamanın dayanılmaz hafifliği…

Elizabeth Gilbert’ın satış rekorları kıran, filmlere konu olan dünyaca ünlü romanı Ye, Sev, Dua Et’te söylediği gibi:Bel far niente” yani “Hiçbir şey yapmamanın güzelliği…”

Bazen, bir çok şey yaparak çok üretken olduğumuzu düşündüğümüz durumlarda, gerçek anlamda ortaya hayal ettiğimiz hiçbir şeyi koyamadığımızı fark ederiz. Zihnimizin ve yaşam alanımızın karmaşasından asıl yapmamız gereken işe odaklanamadığımız için hedeflediğimiz noktaya yaklaşamayız bile.

Oysa bazen hayatı doğal akışına bırakmak ve karmaşadan uzaklaşarak hayata çemberin dışından bakmak gerekiyor. Odağımızı yalnızca gerçekten başarıya ulaşmak istediğimiz noktaya çevirmek ve mümkün olan en sade şekilde düşünmek, başarıya giden yolun tüm zorluklara rağmen aslında düşündüğümüz gibi olmadığını gösterir. Çünkü aslında ihtiyacımız olan tek şey; zihinsel fazlalıklar ve yüklerden kurtularak doğru yere odaklanmaktır.

“Bir şeyi basit yapmak, altında yatan zorlukları anlamak ve zarif çözümler bulmak çok çalışmayı gerektiriyor,” sözünü Steve Jobs’dan duymuş olmak, sade ve anlaşılır olmanın; yoksunluk ve ya azlık olmadığını gösteriyor. Hatta tam tersine doğru uygulandığı takdirde, başarıya etki eden en büyük olgulardan birinin sadelik olduğunu görürüz.


💡 Başarılı Marka Oluşturmanın 8 Kuralı

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.