Her firma, pazarda etkin olmak için doğru bir pazarlama stratejisi belirlenmelidir. Bu makalede başarılı pazarlama faaliyeti için şirketlere bir takım öneriler sunacağız. 

Küçük, orta veya büyük ölçekli bir şirket olması fark etmeden her şirket, sektörde başarılı olmak için mal ve hizmete yönelik doğru bir pazarlama stratejisi belirlenmelidir. Buna ek olarak pazarlama sürecinin etkili ve etkin olabilmesi için pazarlama faaliyeti anlamında gösterilen çabanın sürekli olması, müşterilerin ihtiyaçlarının ve isteklerinin takip ve analizinin yapılması gerekmektedir. Tüm bunlar içinse profesyonel bir pazarlama ekibi oluşturulmalıdır.

Eğer bunlar layığıyla uygulanırsa o işletme başarı sağlayacaktır. Kısacası net, doğru ve anlaşılır bir pazarlama stratejisi oluşturmak, hedeflenen dönüşüme, daha kolay ulaşmayı kolaylaştıracaktır.

Başarılı Pazarlama Faaliyet Nasıl Yapılır?

İşletmelerin pazarda etkin olmasını sağlayacak başarılı pazarlama faaliyetinde; bütçe analizi, hedef analizi, hedeflerin geliştirilmesi, müşteri odaklılık gibi başlıklar mevcuttur. Şimdi bunları tek tek ve kısaca açıklayalım.

Bütçe Analizi

Pazarlama masrafları çok küçükten çok büyüğe doğru değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla pazarlama odağında ne kadar harcayabileceğinizi yani bütçenizi daha baştan ve çok detaylı bir şekilde belirlemelisiniz. Kısacası pazarlama stratejinizin bir parçası olan bütçe, işletmenizi kurmadan önce oluşturduğunuz işletme planına mutlaka dahil edilmelidir.

Hedef Analizi

Bu aşamada işletmenin dönüşüm elde edeceği yani satış yapılacak pazar ile hedef kitle belirlenmelidir. Satış yapılacak kitlenin yani potansiyel müşterilerin; cinsiyet, yaş gibi demografik özellikleri, kültürü vb. ürünün pazarlanması açısından değişkenlik gösterecektir. O yüzden hedef (kitle) analizi yapmak önemlidir.

Hedeflerin Geliştirilmesi

Pazarlama; satışları artırmak, bilgi sağlamak veya özel bir etkinliği teşvik etmek gibi bir takım amaçlara ulaşmak için kullanılabilir. Bu yüzden öncelikle pazarlama çabalarınız sonucu neyi başarmak istediğinizi belirleyin. Böylece mesajınızı bu doğrultuda hazırlayıp sunarsınız. Örneğin; sektörde ilk beşte yer almak, dünyada belirli bir sıralamada yer almak veya müşteri memnuniyeti / sadakati sağlamak gibi hedefleriniz olabilir.

Müşteri Odaklılık

E-posta bültenleriyle veya indirim kuponlarıyla var olan müşterilerle ya da potansiyel müşterilerle iletişime geçin. Ayrıca  alışveriş sonrası müşterilerden gelecek olan geri bildirimleri önemseyin. Bu geri bildirimleri almak ürünler veya personel davranışları konusunda yenilik yapmanızı kolaylaştıracaktır. Şikayet eden müşteriden korkmayın. Tam aksine o müşterileri kazanmaya çalışın. Öte yandan sizinle temasa geçmeden markanızdan uzaklaşan müşteriye bir daha ulaşamayabilirsiniz.

“Müşteri Hizmetleri Departmanı”nda çalışan personele gerekli eğitimleri periyodik olarak vermek konusunda özel bütçe ayrılması sektörde daha çok söz sahibi olmanızı sağlayacaktır. Buna ek olarak rakiplerinizi analiz etmek için zaman ayırın. Örneğin rakiplerinizin pazarlama çabalarını inceleyin ve onlar için neyin işe önemli olduğunu anlamaya çalışın. Rekabeti avantaja çevirebilmek için sistemli ve planlı çalışmak gerekmektedir. Bu, sizin başarılı pazarlama faaliyeti kuruglamanızı sağladığı gibi sektörde de bir adım öne geçirecektir.

“İşler asla zor değildir. Yeter ki onları küçük parçalara bölebilelim.”  (Henry Ford)

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.