Eurostat ve Dünya Bankası tarafından toplanan ve değerlendirilen veriler ışığında Avrupa’nın Nüfus Değişim Haritası yayınlandı.

Avrupa kıtası için “eski kıta” ya da “yaşlı kıta” betimlemeleri yapılır. Bu benzetme ya da niteleme yalnızca Avrupa Kıtası’nın tarihteki konumu, durumu ve önemi nedeniyle değil artık Avrupa’da yaşayan toplumların yaş ortalamasıyla da doğrudan ilgili. Zira günümüzde Avrupa ülkelerini oluşturan nüfus genelde yaşlılardan meydana geliyor. Peki Türkiye’de durum nasıl? Tüm bu detaylarla birlikte “Avrupa’nın Nüfus Değişim Haritası”nı değerlendireceğiz.

Avrupa’nın Nüfus Değişim Haritası Yayınlandı

EUROSTAT ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan Avrupa’nın Nüfus Değişim Haritası, 2014 ile 2019 arasındaki nüfus verilerinden yararlanılarak meydana getirilmiş. Öte yandan bu haritadaki sayıların yıllık nüfus değişimini temsil etitğini de belirtmekte yarar var.

Haritaya dönülecek olursa; bilhassa Batı Avrupa ve Doğu Avrupa taraflarına bakıldığında, bu bölgelerde büyük bir nüfus düşüşü olduğu görülmektedir. En çok nüfus düşüşünün olduğu bölgeler ise Hırvatistan’da ve Arnavutluk’ta yer alıyor. Bu ülkelerde başkent ve birkaç büyük şehir dışında nüfus düşüşü yaşanıyor. Öte yandan Türkiye, Danimarka, Belçika, İsveç, Norveç, Malta, Lüksemburg, İsviçre, İzlanda, İrlanda gibi ülkelerde ise genellikle her bölgede nüfus artışı meydana gelmiş.

Türkiye’nin Nüfus Değişimi

Eurostat ve Dünya Merkezi tarafından hazırlanan Avrupa’nın Nüfus Değişimi Haritası’na göre Türkiye’nin nüfus değişimi artan bir grafik sergiliyor. Diğer bir ifadeyle Türkiye’de nüfus artışı söz konusu. Hatta Türkiye, tüm Avrupa genelinde en çok nüfus artışı olan ülkelerden biri.

Türkiye’de 2014 – 2019 yılları arasında toplamda yaklaşık olarak %3 oranında bir nüfus artışı olmuş. Bu arada yayınlanan verilerin 2019’a kadar baz alındığını unutmamak gerekiyor. Yani bu haritayı inceleyerek Türkiye’de 2020 ve 2021 yıllarındaki nüfus değişikliğine dair bir çıkarım yapmak mümkün değil. Çünkü son 2 yıla dair veri bu rapora dahil edilmemiş. Bu bilginin akabinde bir diğer önemli detay da şu ki Türkiye %1,35’lik oranla en hızlı nüfus artışı yaşanan ülkelerin arasında yer alıyor.

Türkiye özelinde devam edecek olursak, Türkiye’de nüfus artışının en yüksek olduğu iller ise şöyle;

  • Yalova
  • Tekirdağ
  • Gümüşhane

Bu şehirler aynı zamanda Avrupa genelinde en çok nüfus artışı yaşanan ilk 5 şehir arasında yer alıyor. Yani ilk 5’te Türkiye’den üç şehir var. Peki bu şehirlerin nüfus artış oranı nedir? diye bakacak olursak Yalova’nın nüfusunun %3,56, Tekirdağ’ın nüfusunun %3,33, Gümüşhane’nin nüfusunun ise %2,85 arttığını görürüz.

Son olarak, Avrupa’nın Nüfus Değişim Haritası’na göre Türkiye’de yalnızca bu şehirlerde değil genel olarak bir nüfus artışı söz konusu.

Kaynak: Landgeist, WebTekno, 


Instagram’da Dikey Hikaye

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.