Artcontact İstanbul Dördüncü Kez Sanatseverlerle Buluştu!

ArtContact İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı dördüncü kez sanatseverlerle buluştu. Bu yıl 23 – 24 – 25 – 26 Mayıs 2024 tarihlerinde Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda dünyanın dört bir yanından gelen galerilerin ve sanatçıların eserleri sergilendi.
İstanbul, bu yıl bir kez daha festival tadında bir fuara ev sahipliği yaptı. Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ARTCONTACT 4. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, 22-26 Mayıs tarihleri arasında yoğun ilgiyle karşılandı.
Fuar, 100’ü aşkın katılımcı çatısı altında, 1200’ün üzerinde sanatçı ve binlerce eseri sergileyerek, 40’a yakın ülkeden yabancı sanatçıları ağırladı. 20’nin üzerinde canlı performans, 24 panel ve workshop ile sanatseverlere unutulmaz anlar yaşattı.
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü’nün konseriyle başlayan açılış töreninde, ARTCONTACT İSTANBUL Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül ve “Sanat Evet” platformu kurucusu Tamer Levent konuşmalarıyla yer aldı. Ayrıca, ünlü sanatçı ve eleştirmen Bedri Baykam, Kültür AŞ Genel Müdürü Murat ABBAS ve Beyoğlu Belediye Başkanı İnan GÜNEY de etkileyici konuşmalarıyla törene damgasını vurdu. Fuar kapsamında verilen “Sanatçı Onur Ödülü” Ahmet Umur DENİZ’e, “Kurum Onur Ödülü” Art TV’ye ve “Sanata Katkı Onur Ödülü” ise Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN’e verildi. Tören sonrası açık alanda “Esra Gürçay Trio” caz performansı eşliğinde açılış kokteyli gerçekleştirildi.
Fuarı ziyaret edenler arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut KÖSEDAĞ, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat ÇALIK, Belçika Başkonsolosu Tim Van ANDERLECHT, Türkiye Ermenileri Patriği II. Sahag MAŞALYAN gibi önemli isimler yer aldı. Ayrıca, pek çok ülkeden başkonsolos, kültür ateşeleri ve çok sayıda koleksiyoner de fuarı ziyaret etti. Anadolu’dan gelen yoğun katılım ise ARTCONTACT İSTANBUL’un uluslararası bir sanat takviminin önemli bir parçası olduğunu gösterdi.
ARTCONTACT İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, Galeri, Sanatçı ve Koleksiyoner üçlemesinin yanı sıra, kamusal alanda sanatı öne çıkararak, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, sanat eğitimi veren kuruluşların ve inisiyatiflerin buluştuğu bir platform olma hedefinde. Sanat piyasalarının güçlendirilmesi, yeni aktörlerin sanat piyasalarına katılımı, genç sanatçıların öneminin artırılması, sanatın daha ulaşılabilir ve paylaşılabilir olması fuarın önemli hedeflerinden biri.
Bu yıl dördüncü kez sanatseverlerle buluşan Artcontact İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nda Rusya Federasyonu ve İran galerileri, fuara yoğun ilgi göstererek 200’den fazla sanatçıyla katılım sağladı.
Resimden fotoğrafa, heykelden enstalasyona kadar sanatın her dalından çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği fuarda, uluslararası alanda; Ilya Repin Sanat Akademisi’nden 11 sanatçının sergileri ve canlı performanslarıyla zenginleşirken, Art Market Budapest Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nın çatısı altında Macaristan’dan beş sanat galerisi ArtContact İstanbul’daydı. Rusya, İtalya, Bulgaristan, Güney Kore, Ermenistan, Macaristan, Kazakistan ve İran gibi ülkelerden de galeriler fuara katılım sağladı.
Öne çıkan isimlerden biri olan Ertuğrul Ateş, çarpıcı tabloları ve özgün sanatsal yaklaşımı ile fuarın en çok konuşulan sanatçılarından biri haline geldi. Sanatçının duygu dolu eserleri, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. İsmail Ateş de fuarda dikkat çeken bir diğer sanatçıydı. Ateş, renkli ve dinamik çalışmaları ile izleyicilerin beğenisini kazandı. Sanatçının eserleri, fuar boyunca ziyaretçilerin gözdesi oldu ve büyük ilgi topladı. Çerkes Karadağ ise fotoğraf sanatındaki ustalığıyla öne çıktı. Karadağ, sanatsal vizyonunu ve etkileyici fotoğraflarını ziyaretçilerle paylaştı. Sanatçının eserleri, izleyicilerden tam not aldı ve büyük beğeni topladı. Öne çıkan isimlerden bir diğeri de Rus sanatçı Alexander Shadrin oldu. Shadrin, benzersiz tabloları ve ilgi çekici workshopları ile fuarın en çok konuşulan sanatçılarından biri haline geldi.
Sanatçının etkileyici eserleri ve yaratıcı süreçlerini paylaştığı atölye çalışmaları, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. İspanya, ABD, Bulgaristan, İran, Özbekistan, Kazakistan, Ukrayna, Ermenistan, Belçika, Güney Kore ve Fransa’dan çok sayıda sanatçı da galerileriyle beraber aramızdaydı.
Fuar kapsamında düzenlenen 24 söyleşi ve konferans, sanatseverlerin yoğun ilgisini çekti. Belçikalı sanatçı Jeroen DEMOEN’in “Gelenekselden Çağdaşa”, İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Galeri Beylikdüzü Yöneticisi Neslihan Yakupçebioğlu’nun “Galeri Beylikdüzü ve Koleksiyon”, Tamer LEVENT’in “Yaşama Sanatı”, Mahir GÜVEN’in “Hayatın İçinde Sanal Yaşam” ve Zafer GENÇAYDIN’ın anısına düzenlenen “Bir Cumhuriyet Sanatçısı; Zafer GENÇAYDIN” gibi çeşitli konular izleyicilerle buluştu.
Rusya’nın farklı bölgelerinde doğmuş olan, farklı etnik gelenekleri ve değerleri özümsemiş ve meslekte benzersiz bir yol izlemiş on bir sanatçının klasik ekol ile modern imge ve konuların bir sentezinden oluşan eserleri de “Symphony of the Motherland” olarak fuarda yerini aldı ve büyük bir ilgi topladı.
Bilfen Okullarının kurucusu A. Osman ÖZTÜRK’ün yıllar önce sanata olan ilgisi ile başlayan koleksiyonerliğinin yolculuğu, zaman içinde hatırı sayılır bir sanat koleksiyonuna dönüşmüş ve bu koleksiyonu da “Bilfen Sanat Koleksiyonu” adı altında kendi stantlarında sergilemişlerdir.
Caner YEDİKARDEŞ, Buğra ÖZER, Gamze Boz SÜLÜŞOĞLU ve Olcay BORATAV’ın birlikte hazırladığı “Malzemenin Yeniden Keşfi: Gaz Beton – Seramik, İnsan Çağında Yeni Doğa Arayışı” sergisi, doğa ve insan etkileşimini estetik ve kavramsal yönleriyle sorgulayan çalışmalarıyla dikkat çekti.
Emart Genç Yetenekleri Güçlendirme Vakfı, “Hayal Melodileri” adı altında sanat öğrencilerinin görünürlüğüne katkıda bulunarak, klasik müzik ve operaya farkındalık yaratma amacıyla fuara katılım sağladı. İstanbul’un kültür sanat yaşamına yeni bir soluk getiren Galeri Beylikdüzü, Ekrem İmamoğlu’nun kurucusu ve onursal başkanı olduğu Batı İstanbul Vakfı ve Beylikdüzü Belediyesi iş birliğiyle Ekrem İmamoğlu koleksiyonuna ait seçkiyle fuarda yer aldı ve büyük ilgi topladı. İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu da üyelerinden oluşan fotoğraf seçkileriyle stantlarında sergi yaptılar.
Trakya Üniversitesi, Yeni Yüzyıl Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi de kendi stantlarında izleyicilerle buluştu.
Ayrıca bu sene fuarda sanat inisiyatifleri de yerlerini aldı; Diyarbakır Sanat İnisiyatifi, İnisiyatifsizler & Altı Üstü Sanat Platformu, Şırnak Cudi Sanat Grubu kendi stantlarında sergilemelerini yaptılar.
Güney Kore’den “AB GALLERY”, Ermenistan’dan “ART EMBASSY GALLERY”, İtalya’dan “SIXTEEN ART & MORE” Macaristan’dan Art Market Budapest “CONTEMPORARY HUNGARY”, Tataristan’dan “ES GALLERY STUDIOS”, Rusya’dan “G GALLERY”, Kazakistan’dan “GALLERY ORHON”, İran’dan “MOJ ART GROUP”, İspanya’dan “PARKART”, Yakutistan’dan “YAKUTDER” ve Türkiye’den “ALARMART”, “ARDA SANAT GALERİSİ”, “CANVAS ART GALLERY”, “FIRÇA SANAT GALERİSİ”, “GALERİ SOYUT”, “GALA GALERİ”, “GALERİ SELVİN”, “IMOGA ART SPACE”, “THE BEST ART GALLERY” ve burada ismini sayamadığımız galeri çatısı altında binlerce sanat eseri de kendi stantlarında izleyicileriyle buluştu.
Rusya’dan İtalya’ya, Kore’den İspanya’ya kadar farklı ülkelerden sanatçıların yer aldığı fuarda, 23 bin sanatsever ARTCONTACT İSTANBUL’a büyük bir heyecanla ilgi gösterdi.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.