Ambigram denilince akla ilk olarak dövme sanatı gelmektedir. Fakat daha derinlemesine bir disiplindir. Bu makalede ambigram nedir? ve ambigram logo nasıl yapılır? konuları odağında “ambigram” kavramını açıklayacağız.

Ambigram kavramını, terimsel olarak ifade etmek gerekirse iki veya daha fazla yönden, aynı görünen basit bir semboldür. Ambigram; karmaşık form, kelime, kelime grupları ve hatta tüm cümleleri de içerebilir. Douglas R. Hofstadter ambigram kavramını; “2 farklı okunuşu, birbirinin aynı eğrileri tıkıştırmak için yöneten bir kaligrafik dizayn” olarak tanımlar.

Ambigram Nedir?

Tersine çevirme sanatı olarak bilinen ambigram, ilk olarak kelimenin orijinini arkadaşına atfeden Hofstadter tarafından yayınlanmıştır. Günümüzde bu sanatın pek çok izini görmek de mümkün. Daha çok simgelerde, şekillerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ying-Yang, Gamalı Haç, Davud Yıldızı buna örnek olarak verilebilir.

Ambigramın şekil ve sembollerle ifade edilmesinin yanı sıra kelimelerle de ifade edilmesi son zamanlarda oldukça popülerleşmiştir. Buna en büyük katkıyı dünyaca ünlü yazar Dan Brown yapmıştır. Yazar; Melekler Ve Şeytanlar isimli romanında kelimelere ambigram uygulayarak bu kavrama farkındalık sağlamayı başarmıştır.

Ünlü Grafik sanatçısı Jhon Langdon tarafından romanın adını taşıyan başka bir ambigram hazırlandı. Jhon Langdon; bunun hazırlanma sürecinin oldukça zor olduğunu söyleyerek, pek çok matematiksel işlemin ve sanatsal bir zekanın gerekliliğini vurgulamıştır. Okuyucular üzerinde büyük etki meydana getiren bu roman sayesinde sembollerle ifade edilen ambigram daha geniş alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Hatta ambigram sanatı için bilgisayar programları ve çeşitli yazılımlar geliştirilmiştir. Bu programlarla herkesin yapabileceği temel düzey ambigramlar oluşturmak mümkün hale gelmiştir.

Ambigramın Türleri

John Langdon’ın kullanmış olduğu ve web sitesinde yer alan bazı örneklerden yola çıkarak ilgimi çeken bir kaç ambigramdan sizlere de bahsetmek istiyorum. İşte bunlardan bazıları:

Oscillations (Kararsız Ambigramlar): Anlık olarak ve odaklanmaya bağlı olarak farklı şekillerde okunan ve bunun için hem negatif alan bilgisinin ciddi olarak kullanıldığı hem de diğer tekniklerin uygulandığı ambigramlardır.

Eksensel Ambigramlar: Sabit bir eksen üzerinde dönerken farklı açılardan gözükebilen ambigram çeşididir. Çoğunlukla 180 derecedirler ancak 90 ve 45 derece olan eksensel ambigramlar da vardır.

Bilateral / Mirror Image – Çift Taraflı / Ayna Ambigramlar: Bu tür ambigram tasarımlarında, kelimeler şeffaf bir yüzeye basıldığında, arkadan okunduğunda veya ayna görüntülerinde okunabilmektedir.

Chain (Rotational) – Zincir (Rotasyonel) Ambigramlar: Kelimeler tek başına bulunamaz fakat sonsuz veya sınırlı sayıdaki bir döngü oluşturdukları sürece anlam kazanırlar. Kısacası kelimenin kendisini tamamlaması için yine kendisine bağlanması gerekir.

Bu arada ünlü yazarın ambigram sanatıyla ilgili diğer çalışmaları için web sitesini ziyaret etmenizi kesinlikle öneririm. Kaynakçada belirttiğim bağlantıdan siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Ambigram Logo

“Ambigram nedir”den başlayıp, ambigram disiplininin nasıl yayıldığına kadar birçok detaya kısa kısa değindik.

Şimdi ambigramın markalar tarafından kullanımına değineceğim. Ambigram konusunda dikkatimi çeken ve sizinle paylaşmak istediğim en önemli konu, ambigram logolar…

Ambigram kullanılarak oluşturulan birbirinden farklı ve ilgi çekici ambigram logolar son zamanlarda markalar tarafından tercih ediliyor. Bunun ilk ve en önemli nedeni farklılık. Bilindiği üzere markalaşmada özgünlük önemli bir etkendir.

Bu arada ambigram logolara en güzel örnek Jump olurken Coco Cafe, Honey, AnchorBlue ve Sun gibi dünyaca ünlü birçok markanın da ambigram logosu bulunduğunu belirtmek gerekir. Logolardaki ambigramlar genellikle tasarımcılar, sanatçılar ve görsel farkındalığı olan kişiler tarafından fark edilmektedir. Bu arada ambigram oldukça havalı ve ince bir tasarım hilesidir. O yüzden çok sayıda ünlü marka, farkındalık için bazen ambigram tasarımlarla kampanya kurgulamayı tercih edebiliyorlar.

Ambigram Logo Nasıl Yapılır?

Görsel açıdan muhteşem, dikkat çekici, akılda kalan bir Ambigram Logosu oluşturmak için yapılması gerekenlere değinmeden bu makale eksik kalacaktı. O yüzden ambigram logo yapımı için gereken adımları sıralayacağız. İşte, ambigram logo nasıl yapılır? sorusunun cevabı;

1. Adım: Harfleri planlayarak başlayabilirsiniz. Bu aşamada kelimenin baş aşağı ya da yukarı doğru aynı şeyi okuması, bireysel harf tasarımlarınızın simetrik olması gerektiğini düşünmek isteyebilirsiniz. Fakat bu yanlıştır. Bunun yerine, her harfin iki harf olarak hizmet etmesi gerekir.

2. Adım: Bir yazı tipi seç… Bu adımda ise eski İngilizce veya el yazısı harfleri kullanmak ambigram logo yapmaya başlayan yeni tasarımcılar için en ideal seçenektir.

3. Adım: Harf çiftlerini oluştur… Bu adım ise ambigramı asıl oluşturma evresidir. Bu aşamada ambigramı oluşturmak için kullanılabilecek programlar arasında Adobe Illustrator en iyi seçenektir. Sözcüğünüzü yazın, metni ana hatlara dönüştürün ve yeniden şekillendirmeye başlayın.

Markanızın Ambigram Logosunu Tasarlayın

Aşağıdaki butona tıklayarak ambigram yazı tipi koleksiyonuna ulaşabilirsiniz. Bu araç sayesinde istediğiniz metni ambigram yazı tipini kullanarak görüntüye dönüştürebilmeniz mümkündür.

Bu bağlantıya tıklayıp açılan sayfada belirtilen adımları takip ederek kendi ambigram logonuzu oluşturmaya başlayın. Sadece metninizi (örn: Branding Türkiye) girin ve istediğiniz rengi ve boyutu seçip hemen ardından “GENERATE” düğmesine basın. Resmin üzerine sağ tıklayarak oluşan görseli kaydedebilir veya “EMBED” düğmesini tıklayarak logonuzu web sitenizde / blogunuzda paylaşmak için embed kodunu alabilirsiniz.

      Kaynakça

  • http://www.johnlangdon.net/ambigrams.html

💡 Shutterstock Tasarım Trendleri Raporu (2019)

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.