Türk-İş tarafından her ay hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması, Temmuz 2021 için yayınlandı. Rapora göre Temmuz 2021’de 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 9.457,36 TL oldu.
Türk-İş, geçim şartlarına dikkat çekmek ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişiminin aile bütçesine olan yansımasının ne boyutta olduğunu belirtmek adına her ay “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” adlı bir rapor yayınlıyor. Raporun Temmuz 2021 sonuçları ise geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşıldı.
Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Temmuz 2021
TÜRK-İŞ tarafından her ay hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Temmuz 2021 verileri genel hatlarıyla şöyle;
- Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.903,41 TL
- Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9.457,36 TL
- Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.546,22 TL olmuştur.
Açlık Sınırı
TÜRK-İŞ tarafından gerçekleştirilen “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”na göre bu ay (Temmuz 2021) 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli, düzenli ve yeterli beslenebilmesi için gıda bazında yapması gereken harcama tutarını temsil eden “Açlık Sınırı”, 2 bin 903 lira olarak tespit edildi.
Yoksulluk Sınırı
TÜRK-İŞ’in hazırladığı raporun Temmuz 2021 sonuçlarına göre “Yoksulluk Sınırı” 9 bin 457 lira olarak hesaplandı. Yoksulluk Sınırı ile ilgili analiz yapılırken; gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı dikkate alınmaktadır.
Asgari Ücret Açlık Sınırının Altında
TÜRK-İŞ tarafından 34 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan, bu alanda öncü ve diğer çalışmalara örnek olan “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırması ücretli çalışanların “geçim şartlarını” ortaya koyan önemli bir çalışmadır. İnsan onuruna yaraşır yaşama ve çalışma şartlarının sağlanması , sosyal devlet olmanın önceliği olmak durumundadır. Başta asgari ücret ve ülkedeki genel ücret ortalaması ile emekli maaşlarının düzeyi, çalışanların emeklileri ile birlikte geçim şartlarını net olarak ortaya koymaktadır. Elde edilen gelirin insanca geçime yetecek düzeyde olmadığı bir durumda, ücret gelirlerinin enflasyon kadar veya biraz üzerinde artırılması, yoksulluğun sürdürülmesi anlamındadır.
Ülkemizde aylık net asgari ücret 2.825,90 TL’dir. Bu ücret düzeyinde milyonlarca çalışan bulunmaktadır. Kayıtdışı istihdam edilenler, işsizlik baskısıyla bu yetersiz ücretin bile altında yaşamını sürdürmek zorunda kalmakta, “mülteci” konumunda çalışanlar ise ucuz işgücünün merkezinde yer almaktadır. Çalışanların mevcut gelir düzeyi ile temel ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama tutarı arasındaki fark geçim şartlarındaki ağırlığın önemli bir göstergesidir.
Çalışma hayatını doğrudan etkileyen bu alanda sosyal devlet ve sosyal adalet temelinde yeni bir “gelirler politikası” uygulanması gereği açıktır. Asgari ücret yine açlık sınırının altında kalmaktadır. Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti arasındaki fark bu ay itibariyle 720 TL’dir (2020 yılının Temmuz ayı itibariyle net asgari ücret 2.324,70 TL ve bir kişinin aylık yaşama maliyeti asgari ücretin 594 TL üstünde 2.919 TL olarak hesaplanmıştır).
Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması (mutfak masrafı) geçen aya göre 39 TL, yılbaşına göre 313 TL ve geçen yıla göre 497 TL artmıştır. Yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) ise aylık 126 TL, yıllık 1.619 TL tutarında artmıştır.
∴
TÜRK-İŞ ile TÜİK tarafından hesaplanan gıda fiyatları endeksindeki değişim aşağıdadır. Özellikle covid-19 pandemi döneminde gıda fiyatlarındaki istikrarlı artış dikkati çekmektedir.
Mutfak Enflasyonu (Temmuz 2021)
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “Mutfak Enflasyonu”ndaki değişim Temmuz ayında şu şekilde gerçekleşti:
- Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,35 oranında artış gösterdi.
- Yılın ilk yedi ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 12,10 oranında gerçekleşti.
- Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 20,65 oldu
- Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 18,48 olarak hesaplandı.
Temmuz 2021’de Gıda Fiyatlarındaki Değişim
Türk-İş’in her ay hazırlamış olduğu Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre Temmuz 2021’de çeşitli kategorilerdeki gıdalar ayrı ayrı değerlendirilerek bir fiyat endeksi ortaya koyulmaktadır.
Buna göre raporda yer alan gıda grupları şöyle;
- Süt, yoğurt, peynir grubu
- Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat grubu
- Meyve, sebze grubu
- Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik grubu
- Son grup (Yağ, tereyağı, margarin, ayçiçeği yağı, zeytinyağı, siyah zeytin, yeşil zeytin, fındık, ceviz, fıstık, ayçekirdeği vb, karabiber, nane, kimyon vb, çay, bal, şeker, reçel, pekmez, tuz, salça)
Süt, Yoğurt, Peynir Grubu
Süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay süt ve yoğurt fiyatında artış tespit edilirken peynir fiyatı -şimdilik- aynı kaldı. Fiyat artışları ayın ilk haftası itibariyle etiketlere yansıdı.
Et, Tavuk, Balık, Sakatat, Bakliyat Gıda Grubu
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; Kurban Bayramının da etkisiyle et ile sakatat (ciğer, yürek, böbrek) fiyatı aynı kaldı ve fakat tavuk fiyatında artış görüldü. Sona eren balık sezonu nedeniyle, çoğu balıkçı kepenk kapatırken açık olan sınırlı satış yerlerinde kültür balıkları yine ağırlıklı oldu ve fiyatı ortalamada aynı kaldı. Yumurta fiyatı bu ay da artış gösterdi. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatı bu ay ayında değişmedi.
Meyve – Sebze Gıda Grubu
Yaş sebze-meyve fiyatları, özellikle sebzedeki fiyat gerilemesi nedeniyle ortalamada düştü ve bu durum mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Geçen ay kilogramı ortalama 7,90 olan taze sebze-meyve fiyatı bu ay 7,33 TL olarak hesaplandı. Ortalama sebze kilogram fiyatı geçen ay 7,21 TL iken bu ay yine 6,31 TL’ye geriledi. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise değişmedi bu ay 8,55 TL olarak hesaplandı (geçen ay 8,54 TL). Bu ay, 13 sebze ve 11 meyve olmak üzere toplamda 24 üründeki fiyat değişimi izlendi ve hesaplamaya temel oldu.
∴
Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazarda yaygın bulunan mevsim ürünleri esas alındı. Ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebzenin toplam miktarından hareket edildi.
Ekmek, Pirinç, Un, Makarna Grubu
Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; beklenen ve aylardır yürürlüğe girmeyen ekmek zammı bu ay yüzde 16,67 oranıyla uygulamaya kondu. Düşük gelirli ailelerin sıklıkla tükettiği ekmeğe yapılan zam aile bütçesini olumsuz etkiledi ve harcamaları artıran temel unsur oldu. Un ve irmik fiyatı ile bulgur fiyatı değişmedi, ancak pirinç fiyatında artış görüldü.
Yağ, Zeytin, Yağlı Tohum, Çay Grubu
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçek yağı fiyatı aynı kaldı. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı da değişmedi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlere bayram döneminde indirim uygulandı. Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber vb.) ile çay ve ıhlamur fiyatı değişmedi. Aynı şekilde, b al, pekmez, reçel, şeker, tuz ve salça fiyatında da farklılık olmadı.
∴
TÜRK-İŞ‘in hazırladığı Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Raporu Temmuz 2021 verilerinin yer aldığı raporu sizler için analiz edip aktardık. Detaylı değerlendirmelerin yer aldığı Türk-İş raporlarını her ay eş zamanlı olarak sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.
Kaynak: Türk İş – Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Raporu
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.