Açlık Ve Yoksulluk Sınırı (Mayıs 2021)

Türk-İş tarafından her ay hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması, Mayıs 2021 için yayınlandı. Rapora göre Mayıs 2021’de 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 9.218,79 TL oldu.
Türk-İş, geçim şartlarına dikkat çekmek ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişiminin aile bütçesine olan yansımasının ne boyutta olduğunu belirtmek adına her ay “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” adlı bir rapor yayınlıyor. Raporun Mayıs 2021 sonuçları ise geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşıldı.
TÜRK-İŞ tarafından her ay hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Mayıs 2021 verileri genel hatlarıyla şöyle;
TÜRK-İŞ tarafından gerçekleştirilen “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”na göre bu ay (Mayıs 2021) 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli, düzenli ve yeterli beslenebilmesi için gıda bazında yapması gereken harcama tutarını temsil eden “Açlık Sınırı”, 2 bin 830 lira olarak tespit edildi.
TÜRK-İŞ’in hazırladığı raporun Mayıs 2021 sonuçlarına göre “Yoksulluk Sınırı” 9 bin 218 lira olarak hesaplandı. Yoksulluk Sınırı ile ilgili analiz yapılırken; gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı dikkate alınmaktadır.
Ülke gündeminin sıklıkla değiştiği bugünlerde çalışanların değişmeyen gündemi yine karşı karşıya kaldıkları ‘geçim sıkıntısı’ konusu oldu. Özellikle üretimin temel girdisi olan akaryakıt fiyatlarında bu ay gerçekleşen artışın önümüzdeki aylarda başta gıda maddeleri olmak üzere birçok temel mal ve hizmet ürünlerine yansıması bekleniyor.
Bu gelişme başta ücretli çalışanlar olmak üzere geniş halk kesimlerinin satın alma gücünü daha da geriletti. Çalışanların geçim şartları artan fiyat artışları nedeniyle daha da bozulurken, özellikle geniştanımlı işsizlikte gelinen aşama geleceğe olan umudu azaltan unsur olmaya devam etti. Özellikle genç ve kadın istihdamında yaşanan gelişmelerin etkisi daha güçlü oluyor. İşten çıkarma yasağının sona ermesiyle yaşanabilecek yaygın işsizlik ekonomik ve sosyal hayata yansıması olumsuz olacak.
Küresel salgın döneminde bazı ekonomik tedbirler uygulandı. Bu çerçevede ücretli çalışanlara yönelik olarak işsizlik ödeneği, üç ay daha uzatılan kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği gibi koruyucu nitelikteki ödemeler yapıldı. Ancak bu ödemelerin yetersizliği, yükselen enflasyon ve özellikle gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle daha da belirgin oldu.
Çalışanların ailesiyle birlikte “insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmeleri” daha da güçleşmektedir. Asgari ücret açlık sınırının altındadır. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) bir yıl öncesine göre 392TL ve yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) 1.277 TL artış gösterdi. Yılın sadece ilk beşayı sonunda, aile bütçesine gelen ek yükise 783 TL oldu.
∴
TÜRK-İŞ ile TÜİK tarafından hesaplanan gıda fiyatları endeksi ile TÜİK tüketici fiyatları endeksi değişimindeki gelişim -son on iki ayitibariyle-aşağıdaki şekildedir. Gıda fiyatlarındaki artış eğilimi her iki kurumda da benzeri biçimdedir ve gıdadaki fiyat artışı tüketici fiyat endeksinin üzerinde bir seyir izlemektedir.
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “Mutfak Enflasyonu”ndaki değişim Mayıs ayında şu şekilde gerçekleşti:
Türk-İş’in her ay hazırlamış olduğu Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre Mayıs 2021’de çeşitli kategorilerdeki gıdalar ayrı ayrı değerlendirilerek bir fiyat endeksi ortaya koyulmaktadır.
Buna göre raporda yer alan gıda grupları şöyle;
Süt, yoğurt, peynir grubunda; önemli bir fiyat değişikliği görülmedi. Hesaplamada yine günlük tüketilen beyaz peynir fiyatı temel alındı. Bu arada, keçi sütünden imal edilen peynirin kilogram fiyatının 80 TL, rokfor peynirin kilogram fiyatının 140 TL olduğunu da not etmek mümkündür.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; bu ay balık sezonu sona erdi, tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer almaya başladı. Ancak kıyma ve kuşbaşıet fiyatı bu ay da arışını sürdürdü. Aynı şekilde tavuk fiyatı da arttı. Sakatat (ciğer, yürek, böbrek) ürünlerinin fiyatı değişmedi. Yumurta fiyatı geriledi. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatları aynı kaldı.
Bu ay yaş sebze-meyve fiyatlarıher hafta değişken bir nitelikte gösterdi. Bir yandan devam eden Ramazan ayı ve ardından gelen bayram günleri, bir yandan tüm ülkede uygulanan tam kapanma ve semt pazarlarının her yerde aynı gün ve bir defalık kurulması, alışveriş alışkanlığını ve ürün tedarikinin sürekliliğini olumsuz etkiledi. Ancak son haftada, mevsim şartlarınında etkisiyle bollaşan ürün çeşitliliğine bağlı olarak, yükselmiş olan eski seviyesine geldi.
Geçen ay ortalama kilogram fiyatı 7,74 TL olan taze sebze-meyve bu ay aynı kaldı. Ortalama sebze kilogram fiyatı biraz gerileyerek 7,21 TL (geçen ay 7,45 TL) oldu. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 8,50 TL olarak hesaplandı (geçen ay 8,67TL). Bu ay, 17 sebze ve 12 meyve olmak üzere toplamda 29 üründeki fiyat değişimi izlendi ve hesaplamaya temel oldu.
∴
Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazarda yaygın bulunan mevsim ürünleri esas alındı. Ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tüketiminin toplam miktarından hareket edildi.
Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek fiyatı değişmedi. Aynı şekilde un, pirinç, bulgur fiyatı da aynı kaldı. Makarna ile irmik fiyatı ise biraz arttı.
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve fiyatı ile ayçiçeği yağı değişmedi. Zeytinyağı fiyatıise arttı. Hesaplamada dikkate alınan siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı, yeşil zeytinden dolayı biraz geriledi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünleri fiyatı -bayram haftasında- aynı kaldı. Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabibervb.) ile çay ve ıhlamur fiyatı bu ay yine değişmedi. Aynı şekilde bal, reçel, pekmez, şeker, tuz, salça fiyatında farklılık tespit edilmedi.
∴
TÜRK-İŞ‘in hazırladığı Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Raporu Mayıs 2021 verilerinin yer aldığı raporu sizler için analiz edip aktardık. Detaylı değerlendirmelerin yer aldığı Türk-İş raporlarını her ay eş zamanlı olarak sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.
Kaynak: Türk İş – Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Raporu
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.