Türk-İş tarafından her ay hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan Açlık Ve Yoksulluk (Haziran 2023) ana temalı rapor yayınlandı.
Türk-İş, geçim şartlarına dikkat çekmek ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişiminin aile bütçesine olan yansımasının ne boyutta olduğunu belirtmek adına her ay “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” adlı bir rapor yayınlıyor. Raporun Haziran 2023 sonuçları ise geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşıldı.
Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Haziran 2023
TÜRK-İŞ tarafından her ay hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Haziran 2023 verileri genel hatlarıyla şöyle;
- Mutfak enflasyonu aylık %0,10 ve son on iki aylık %62,30 oranında arttı.
- Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 10.373 TL oldu.
- Gıda ile birlikte diğer tüm temel harcamaları için hanesine girmesi gereken toplam gelir tutarı (yoksulluk sınırı) ise 33.789 TL oldu.
- Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 13.471tl‘ye ulaştı.
Mutfak Enflasyonu (Haziran 2023)
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “Mutfak Enflasyonu”ndaki değişim Haziran ayında şu şekilde gerçekleşti:
- Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre % 0,10 oranında gerçekleşti.
- Altı aylık değişim oranı ise % 27,58 olarak tespit edildi.
- Son on iki ay itibariyle değişim oranı % 62,30 oldu.
- On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı ise % 108,58 olarak hesaplandı.
Haziran 2023’te Gıda Fiyatlarındaki Değişim
Türk-İş’in her ay hazırlamış olduğu Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre Haziran 2023’te çeşitli kategorilerdeki gıdalar ayrı ayrı değerlendirilerek bir fiyat endeksi ortaya koyulmaktadır.
Buna göre raporda yer alan gıda grupları şöyle;
- Süt, yoğurt, peynir grubu
- Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat grubu
- Meyve, sebze grubu
- Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik grubu
- Son grup (Yağ, tereyağı, margarin, ayçiçeği yağı, zeytinyağı, siyah zeytin, yeşil zeytin, fındık, ceviz, fıstık, ayçekirdeği vb, karabiber, nane, kimyon vb, çay, bal, şeker, reçel, pekmez, tuz, salça)
Yukarıda yer alan gıda kalemlerine ilişkin fiyat değişimlerine dair bilgi sahibi olmak ve Türk İş tarafından hazırlanan “Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Raporu (Haziran 2023)”detaylı incelemek için buraya tıklayın.
TÜRK-İŞ‘in hazırladığı Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Raporu (Haziran 2023) verilerinin yer aldığı raporu sizler için analiz edip aktardık. Detaylı değerlendirmelerin yer aldığı Türk-İş raporlarını her ay eş zamanlı olarak sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.
Kaynak: Türk İş (Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Raporu)
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.