Türkiye’de ne olursa olsun gündemden düşmeyen tek bir mesele var: Bedelli Askerlik. Bu makalede de “21 Gün Bedelli Askerliğin Ekonomiye Zararı Nedir?”, “21 Gün Şartı Kaldırılacak Mı?” soruları odağında 21 gün bedelli askerlik neden ekonomik bir problem oldu? sorusunu yanıtlayacağız.
Her koşulda bedelli askerlik talebini yineleyen yaklaşık 6 milyon insan nihayet birkaç ay önce istediğine kavuştu. Ancak bu sefer de yaş ve 21 gün şartı gündem oldu.
O nedenle bu makalede “21 Gün Bedelli Askerliğin Ekonomiye Zararı Nedir?”, “21 Gün Şartı Kaldırılacak Mı?” soruların yanıtıyla birlikte 21 gün şartıyla ilgili kapsamlı bir değerlendirme bulacaksınız.
Bedelli Askerlik Meselesi
Ailevi sebepler, akademik kariyer, girişimcilik, hastalık başta olmak üzere birçok özel ve kişisel sebep nedeniyle askerliğini ertelemiş daha doğrusu askere gidememiş olan 5,5 – 6 milyon insan geçtiğimiz aylarda müjdeli bir haber aldı; bedelli askerlik yasası onaylandı.
Bu yasayla yığılmanın eritileceği söylendi. Gerçekten de bedelli askerlik için belirlenen bütçe yetkililerin yığılmayı eritmek istediğini gösteriyordu.
15 Bin TL gibi ortalama bir bedel konularak yaş sınırına takılmayan her vatandaşın bedelli askerlikten yararlanması hedeflendi. Ancak yine de tartışmalar bitmedi. Bunun sebebiyse başta 28 gün olarak belirlenen fakat tepkiler nedeniyle 21 güne düşürülen bedelli askerlik süresiydi.
21 Gün Şartı Neden Getirildi?
Daha önce çıkarılan bedelli askerlik uygulamalarında askere alma gibi bir şartın olmamasına karşın son bedelli askerlik yasasında 21 gün şartının olması deyim yerindeyse milyonlarca insanı şaşkınlığa uğrattı.
∴
Bedelli askerlik yasasının onaylandığı günden bugüne hala medyanın ve sosyal medyanın gündemi bedelli askerlik. Çünkü herkes 21 gün şartının gerekliliğiyle ilgili anlaşılır ve kabul edilebilir bir yanıt arıyor. Fakat tatmin edici bir cevap alamıyorlar.
21 günlük teorik ve/veya pratik eğitimin kimseye bir şey katmayacağı 21 günlük eğitimden mahrum olmanın ise kimseden bir şey eksiltmeyeceği görüşünde olan milyonlarca insan hala Cimer’e 21 gün şartının kaldırılması gerektiğiyle ilgili milyonlarca mesaj gönderiyor. Twitter’da da gündemden düşmeyen tek etiket (#) 21 gün şartının kaldırılmasıyla alakalı hashtag.
Facebook’ta yüz binleri bulan birçok bedelli askerlik grubu / sayfası var. Bedelli askerlikle ilgili onlarca Whatsapp grubunda anlık bilgi alışverişi olduğunu da duymuştum. Yazılı, görsel ve işitsel medyadaki bedelli askerlik manşetlerini saymıyorum bile… Google’daki bedelli askerlik arama hacminin seviyesini de geçenlerde incelemiş ve şaşırmıştım. Kısacası gündemi hala bedelli askerlik belirliyor.
∴
Hatırlayanlar olacaktır, daha önce bir makalemde, internette en iyi organize olan grubun bedelli askerlik bekleyenler olduğunu belirtmiştim. Hatta bana göre markaların sadık bir hedef kitle oluşturma konusunda buradan öğrenecekleri çok şey var. Zira bedelli askerlik sürecindeki kitle yönetimi ve sosyal medya iletişimi iyi analiz edilse buradan bir master tezi bile çıkar.
Tekrar konumuza dönecek olursak, 21 gün şartının getirilme nedeniyle ilgili geçerli bir açıklamaya rastlamadım. Bu yüzden burada bu konuyla ilgili net bir değerlendirmede bulunamayacağım.
21 Gün Askerliğin Ekonomiye Artısı / Eksisi
Türkiye’de son yıllarda girişimcilik bir ekosistem oldu. Daha doğrusu girişimcilik özendirildi. Bu ekosistemi desteklemek amacıyla hemen her üniversitede kuluçka merkezleri, teknokentler kuruldu. Buna ek olarak birçok ortak ofis firmasında binlerce girişimci çalışıyor. Kendi ofisi, mağazası, şirketi olan girişimcileri de sayarsak gençlerin büyük bir çoğunluğu kendi işiyle uğraşıyor diyebilirim.
Ben de bu ekosistemi desteklemek amacıyla birçok üniversitede, kuluçka merkezinde mentörlük yapıyorum. Ayrıca eğitimler ve konferanslar veriyorum. Branding Türkiye olarak da bizler girişimciliği destek ve teşvik için etkinlikler, eğitimler, içerikler üretiyoruz. Amaç bu ülke ekonomisine destek olmak ve bu topraklardan global markalar çıkarmak…
21 Gün Şartı Ekonomik Problemlere Neden Olabilir
Rekabetin yoğun, dövizdeki çalkalanmanın sürdüğü dönemlerden geçiyoruz. 21 gün piyasadan uzaklaşmanın yılların birikimini bir kenara koyup çekip gitmek anlamına geldiğini bilmemiz gerekiyor.
Tüm bunlara rağmen 21 gün bedelli askerliğin; ekonomiye ne zararı var? diyenler olabilir. Bu sürecin en başta yüz binlerce insanın kepenk kapatıp askere gitmesi gibi bir zararı var. İkincisi akademik kariyerini, tez yazma sürecini 21 gün bırakmak kesinlikle 21 günle kalmıyor. O psikolojiden ve alışkanlıktan bir an olsun uzaklaşmak insanı akademik süreçten tamamen koparabiliyor. Kısacası yıllarca emek verdiği kariyeri 21 gün sebebiyle sekteye uğratacak yüz binlerce insan var.
∴
Herkes devlet memuru değil. Herkes doktor değil. Herkes öğretmen değil. Herkesin ay sonu maaş aldığı sabit bir işi yok. Özellikle bedelli askerlik bekleyen kitle genç kesim kendini girişimciliğe vermiş, kendi işini yapan, kira ödeyen, maaş ödeyen, sigorta ödeyen, istihdama ve Türk ekonomisine hizmet eden bir kitledir. Bu kitleyi 21 gün işinden koparmak domino taşı etkisi yapar. Yani her şeyi karmaşık hale getirebilir.
Aynı zamanda memur, doktor, yönetici, öğretmen, avukat, mühendis vb. kişiler de iş, ekonomi ve sosyal hayat için büyük öneme sahip meslek gruplarıdır. Bu mesleklere sahip insanlar her ne kadar askerlik nedeniyle işinden olmasa da, bu kişilerin değil 21 gün 1 gün dahi işinden uzaklaşması tüm sistemi tıkayabilir.
Şöyle de bir gerçek var ki bu meslekler özveri ister. Dolayısıyla çoğu zaman bu meslekteki vatandaşlar tatil bile yapmıyorlar. Şimdi, bu kitleyi de 21 gün işinden, hastasından, öğrencisinden, müvekkilinden, fabrikadan, sektörden uzaklaştırmak yine aynı domino etkisini meydana getirecektir. .
21 Gün Bedelli Askerlik Kalkacak Mı?
Elbette buna kesinlikle 21 gün kaldırılır veya kesinlikle 21 gün kaldırılmaz gibi bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Bu konuda “duyum aldım” diyen ve insanların umuduyla oynayan kişilere karşı dikkatli olmak gerekiyor. Etkileşim kastıyla bu tip haberler yayanlara kesinlikle prim verilmemelidir!
∴
Şunu söyleyebilirim ki ilk 3 celp gitmiş olsa da 21 gün bedelli askerlik şartının kaldırılma ihtimali bana göre hala çok güçlü. Zaten ilk 3 celpte askere giden bedelliler de 21 gün bedelli askerliğin kesinlikle kaldırılması gerektiğini savunuyor.
700 bin başvuru var!
Haberlerde aktarılan bilgilere göre bedelli askerliğe bu defa başvuranların sayısı 700 bini geçmiş.
700 bin… Dile kolay!
Şubelerin gece gündüz çalışmasına karşın yine de başvuruları almakta zorlanması, e-devlet sisteminin tıkanmış olması, muayenedeki yığılmalar, randevu sisteminin yetersiz kalması ve daha birçok problem… Kısacası bu sayının askere alınmasının mevcut düzeni altüst edeceği ortadadır.
Bu arada son günlerde; “bu sayının eritilmesi için 2022’ye kadar celp dönemi açılması gerekir.” şeklinde değerlendirmeler var. Bu da aileleriyle birlikte toplamda 4 – 5 milyon kişinin hayatının 4 – 5 yıl belirsizlikle geçeceği anlamına geliyor. Herkes bir sonraki celpte gitmek istiyor lakin süreç senelerce sürecek gibi gözüküyor.
#21GünKalkmalıÇünkü
21 Gün bedelli askerlik ile ilgili #21GünKalkmalıÇünkü etiketine nedenlerini yazarak ve konuyla ilgisi olan kişileri de etiketleyerek tweetlerinizi atabilirsiniz. Böylece bu şartın kaldırılma talebinin keyfiyetten olmadığını tam tersine 21 gün şartının kaldırılmasının geçerli sebeplerinin olduğunu anlatmış olursunuz.
21 Gün Bedelli Askerlik Kaldırılsın Mı? [Anket]
Bu makalede 21 gün bedelli askerlik süresinin ekonomiye ve topluma herhangi bir artısının olmadığını değerlendirdik. Bu konuda sizlerin fikrini de önemsiyoruz. O yüzden konuyla ilgili hazırlamış olduğumuz anketi kurumsal Poltio hesabımızdan yanıtlamanızı rica ediyoruz.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.