Greak Place To Work Türkiye Enstitüsü tarafından bu sene  5. kez düzenlenen 2018’in En İyi İşverenleri Ödülleri geçtiğimiz günlerde açıklandı. 

Araştırma bu yıl 162 şirketin katılımıyla gerçekleştirildi. Aday olan 84 şirketten 32 si araştırma kapsamında, çalışan odaklı yönetim anlayışı ve  insani dokunuşu yüksek kurum kültürüne sahip oldukları için ödül almaya hak kazandılar.

Türkiye’nin En İyi İşverenleri Ödülleri

“Türkiye’nin En İyi İşverenleri” ödülleri sahiplerini bulmak için çalışan sayısına göre; 20-50, 50-250, 250-500, 500-2000 , 2000 ve üzeri olarak kategorilere ayrıldı. Great Place to Work, analizlerini 28 yıllık deneyim ve tecrübeleri ile geliştirdikleri iki değerlendirme yöntemini kullanarak gerçekleştiriyor. Bunlar 3/2 oranında Trust Index© Çalışan Anketi ve 3/1 oranında  Culture Audit© İşyeri Kültür Analizi’dir.

Trust Index© Çalışan Anketi

Trust Index© Çalışan Anketi yöntemi ile iş yerinin çalışmak için mükemmellik derecesi ölçülür. Çalışan anketinden elde edilen bilgiler anonim ve gizli geribildirime dayanır. Yapılan değerlendirmeyle, çalışanların güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu deneyimleri ölçülür. Davranışların bütünüyle çalışma ortamında güven düzeyi sağlanmış olur.

Culture Audit© İşyeri Kültür Analiz

Culture Audit© İşyeri Kültür Analiz yöntemi ile yöneticilerin işe alım sürecinden iş çıkarmalarına kadar olan tüm evreler ölçülür. İşletmelerin güven, memnuniyet ve bağlılık periyotları incelenir. Taraflar arası en önemli indeks ise güvendir.

Bir iş yerinde güvenin sağlanması ile süreklilik ve marka yönetiminden bahsedilebilir. Yüksek performans ihtiyacı duyan yöneticilerin çalışanlarını “ücret” karşılığı görmekten ziyade şirketleri için “kişisel fedakarlık”ta bulunmalarını beklemektedir. Çalışanlar ise yetkin yöneticiler tarafından “işgücü” olarak değil “insan” olarak görülen, dürüst ve etkin kurallarca yönetildiği, psikolojik özelliklere sahip sağlıklı bir çalışma ortamında çalışmak istemektedir.

Her iki tarafın talepleri açık iletişim ve etkin işbirliğinin oluşması ile güven çerçevesinde sağlanmış olur. Mükemmel iş yeri kültürü bu esaslar çerçevesinde belirlenir.

2018’in En İyi İşverenleri

“20-50 Best Small Workplaces Kategorisi”nin en iyisi Canpa A.Ş., İnşaat / Altyapı & Gayrimenkul / Yatırım malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Canpa A.Ş geçtiğimiz yılın ardından bir adım yükselerek zirveye yerleşti.

Bilgi Teknolojileri & Yazılım sektöründen popüler çevrimiçi eğitim firması Udemy bir üst sıraya yükselerek ikinci sırada yer aldı. Udemy sürdürülebilir teknoloji anlayışı sayesinde bu yıl IT’nin “En İyi İşvereni Özel Ödülü”nün sahibi oldu.

Listenin üçüncü sırasında ise otomotiv sektöründen Borlease Otomotiv bulunmakta. İz iletişim soğukkanlı ve disiplinli olarak tanımladığı ekibi ile listenin dördüncü sırasında. Vector Barkod ve Bilişim Teknolojileri ise beşinci sırada listede yer alıyor.

50 – 250 Çalışan Sayısı Kategorisi

50-250 çalışan sayısı kategorisinin en iyisi Gitti Gidiyor/eBay oldu. Bilgi Teknolojileri / Ticaret sektöründe faaliyet gösteren Gitti Gidiyor / eBay her yıl listede yükselişte  ve geçen yılki ikinciliğinin ardından bu yıl ilk sırada yer aldı. Ayrıca Gitti Gidiyor/eBay bu yılki Fırsat Eşitliği ve Kadınların Desteklenmesi Özel Ödülü”nün de sahibi oldu. Bu durum firmanın istihdam konusunda kadın çalışanlara verdiği değeri de bizlere göstermekte.

Listede  ikinci sırada yer alan Johnson Max,  Perakende / Kimya sektöründe çalışanlarına sunduğu yüksek standartlar sonucu altıncı sıradan ikinci sıraya yükseldi.

Mercedes –Benz Finansal Hizmetler ise bir yıl aranın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Socar, Enerji sektöründe çalışanlarının sağlığını ve emniyetini öncelikleri arasına alması dolayısıyla  listenin dördüncü sırasına yerleşti.

250-500 Çalışan Sayısı Kategorisi

250-500 çalışan sayısı kategorisinin en iyisi AbbVie oldu. İlaç / Kimya sektöründe uzman, tecrübeli ve farklı bakış açısına sahip ve çalışanlarına verdiği değer ile AbbVie bir adım yükselerek bu yıl birinciliği göğüsledi. AbbVie “Yaşam Boyu Öğrenme Özel Ödülü” ve  Pharma’nın En İyi İşvereni Sektör Özel Ödülü” almaya hak kazandı. AbbVie, yıl içinde bu iki önemli ödülü hak etmesi sebebiyle  sektörde ve araştırma listelerinde enlerin başını çeken şirketlerden biri oldu.

İlaç / Kimya sektöründe faaliyet gösteren bir firma olan  Novartis ise bir adım ilerleyerek listenin  ikinci sırasında yer alıyor.

Yine İlaç / Kimya sektöründen diğer bir firma Asta Zeneca da listeye girdi fakat listenin üçüncü sırasında yer aldı.

Otomotiv sektöründen Magna Seating Türkiye dördüncü sıra da yer alırken istihdam sektöründeki Kariyer.net‘i ise listenin beşinci sırasında görmekteyiz .

Genel olarak ilk beşteki şirketler incelendiğinde İlaç / Kimya sektörü bazında faaliyet gösteren firmaların takım arkadaşlarına göstermiş olduğu yüksek  standartlar ve değerler diğer sektörlere oranla sayıları daha fazladır. Bu kategoride listeye / sıralamaya giren diğer işletmeleri ise şöyle sıralayabiliriz; Boehringer, Ingelheim, Nielsen Türkiye, Hilti, Organik Kimya, Fevzi Gandur Group, MSD, Eczacıbaşı İlaç Pazarlama.

500-2000 Çalışan Sayısı Kategorisi

500-2000 çalışan sayısı kategorisinin en iyisi 3M. Üretim  sektöründe yer alan 3M, dürüstlük ve doğruluk geleneği ile iş yönetimini başarıyla gerçekleştirerek listenin zirvesine yerleşti.

Spor Giyim / Mağazacılık sektöründen Decathlon‘un listenin ikinci sırasında yer alması firmanın çalışanlarına verdiği önemi gösteriyor.

Bilgi Teknolojileri / Ticaret sektöründen Sahibinden.com bu yıl üçüncü olurken geçmiş yıllarda listede yer aldığını ve yükselişte olduğunu belirtelim.

Listenin dördüncü sırasında  Gloxo Simth Kline bulunurken bu marka da listedeki diğer markalar gibi çalışanlarının kariyer hedeflerini ve performanslarını iyileştirmeleri için onlara öncü olmaktadır.

Finans sektöründen Hayat Varlık Yönetimi, ise listeye beşinci sıradan girmiştir.

2000 Ve Üzeri Çalışan Sayısı Kategorisi

2000- ve üzeri çalışan sayısı kategorisinin en iyisi Vodafone. Telekomünikasyon sektöründen olan Vodafone hızlı bir yükseliş yaparak birinciliği yakaladı. Firma ayrıca Diversity Özel Ödülü” ve “İnsan Kaynaklarından Dijital Dönüşüm Özel Ödülü”nü de almaya hak kazanmıştır. Vodafone telekomünikasyon alanında gelişmeler gösterirken takım arkadaşlarına da sağlıklı çalışma koşulları sunduğu bilinmektedir.

Konuk ağırlama sektöründen Hilton‘un geçen yıl ile karşılaştırıldığında bir adım gerilediği görülmektedir. Listeye ikinci olarak giren Hilton “Toplumsal Paylaşım Özel Ödülü”nü alarak adından söz ettirmeyi başarmıştır. Hilton, aynı sektördeki rakipleriyle kıyaslandığında çalışanlarına verdiği değerle de ilk sırayı almaktadır.

Finans Hizmetleri sektöründen Kuveyt Türk Katılım Bankası listede üçüncü sıranın sahibi olmuştur. Bu arada “Finansın En İyi İşvereni Sektör Özel Ödülü”nü de almaya hak kazanan banka yine Kuveyt Türk Katılım Bankası oldu. Sektör olarak bakıldığında ise Kuveyt Türk bu yıl listeye girmeyi başaran tek bankadır.

Perakende / Giyim sektöründen H&M ise iki adım geriledi ve liste de dördüncü sıraya yerleşti. Telekominikasyon sektöründe yer alan Turkcell Global Bilgi, geçmiş yılla kıyaslandığında iki adım gerileyerek beşinci sıraya düştü.

En İyi İşveren Ödülleri 2018

Ödül Alan Firmaların Özellikleri

Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yer alan işletmeler çalışanlarının değerlendirmeleri sonucu işlerini en iyi yaptıklarının kanıtıdır. Great Place to Work olmayı başarmış işletmeler, çalışanlarının insan olduğu bilincinde ve bu doğrultuda çalışanların yeteneklerini geliştirmeyi başarmışlardır.

Yöneticiler çalışanlarını tanımakta ve başarılarını onunla birlikte hissederek ödüllendirmeleri gerektiğinin farkındadır. Bu işletmeler mükemmelliği istemekte ve eksiklerinin farkında olup daha iyisini yapmayı amaçlamaktadır. Listenin dışında kalan işletmeler de çalışanların adil ücret aldığını düşünenler %33 iken Great Place to Work kategorisindeki işletmeler de ise  bu oran %60‘tır.

Liderin işine olan bağlılığı ve tutkulu olması çalışanların işletmeyi ailesi olarak görmelerini arttıran etkilerdir. Çalışanlar diğer işletmelere kıyasla yöneticileri tarafından daha çok takdir edilmektedir. Çalışanlarının %82’si çok iyi bir iş yerinde çalıştığını belirtmiştir. Bu oran diğer işletmeler de %62’dir.

Çalışanlar nerede çalıştıkları sorusuna, çalıştıkları markayı gururla söylemiş ve o markada çalışmaktan keyif aldığını vurgulamıştır. Elbette ki her işletme mükemmel bir çalışma ortamına ve değer yargılarına sahip olabilir. Listeye girmek için tek yapmaları gereken Greak Place To Work Türkiye Enstitüsü’ne başvurmak.

Gret Place to Work’tan Açıklama

2018’in En İyi İşverenleri Ödülleri’ne dair sonuçları değerlendiren Gret Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’nin En İyi İşverenleri; iş ve özel hayat dengesini koruyan, acil ihtiyaç halinde çalışanlarını destekleyen, fiziksel ve psikolojik sağlığı önemseyen uygulamaları başta olmak üzere tüm alanlarda liste dışı şirketlere göre daha iyi sonuç aldılar. Çalışanının şirkette aldığı pozisyona, şirket için ne yaptığına ve kim olduğuna bakmaksızın ‘Herkes için’ mükemmel iş yeri kültürü tasarlayan şirketler, ortalama düzeyde bir güven kültürünü sağlayabilmiş şirketlere göre daha hızlı büyüyor. Bir iş yerinin mükemmel olabilmesi için her şeyden önce yöneticilerinin yetkin olmaları, söylediklerinin arkasında durmaları ve çalışanlara insan olarak değer vermeleri gerekiyor.”

2018’in En İyi İşverenleri Ödülleri’ni sizlerle paylaştık. Seneye yani 2019’da da Türkiye’nin en iyi işverenleri listesinde ne gibi bir değişiklikler olduğunu, hangi markaların listeye ilk kez girdiğini yine Branding Türkiye‘de hep birlikte değerlendirmeyi umuyorum.


💡 İletişim Nedir?

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.