Sevgili Branding Türkiye okuyucuları, 2018 yılını geride bıraktık. Yıl boyunca teknoloji ve dijital odaklı birçok güzel gelişmeyi, girişimi, ortaklığı, güncellemeyi “Haftanın Öne Çıkan Teknoloji Haberleri” köşesinde sizlerle buluşturduk. Bu makalede ise “Yılbaşı Özel” temalı “2018 Yılının Öne Çıkan Teknoloji Haberleri” derlemesi yaptık.

Bu defa yıl boyunca en çok okunan, en çok paylaşılan ve en çok konuşulan ve bizim Haftanın Öne Çıkan Teknoloji Haberleri köşesinde yer verdiğimiz içerikleri derledik.

2018 Yılının Öne Çıkan Teknoloji Haberleri

Buna göre, “2018 Yılının Öne Çıkan Teknoloji Haberleri”nde; Mark Zuckerberg’in davası, bu yıl oldukça yükselişe geçen Huawei, Apple’daki gelişmeler, Çin’in dünyaya açılan lider sitesi Alibaba hakkında güncel haberler ile Amazon, Yandex gibi markalar yer alıyor. Ayrıca Türkiye Uzay Ajansı, otomobil sektörü liderlerinden Audi, Güney Kore’nin 5G teknolojisi, Pepee’nin dünyaya açılması, Türkiye perakende satış market zinciri A101 ile ilgili haberler de yer alıyor.Dilerseniz hiç vakit kaybetmeden başlayalım. Bakalım 2018’in öne çıkan teknoloji haberleri nelermiş.

Mark Zuckerberg Özür Diledi

Facebook’un Cambridge Analytica Olayı 

Hatırlayacağınız üzere tüm dünyada gündeme oturan Facebook’un güvenlik zafiyetiyle ilgili Mark Zuckerberg mahkemede ifade vermişti. 2018 yılının en çok dikkat çeken teknoloji haberlerinden biri haline gelen bu olayın detayı ise şöyle; Zuckerberg’in Donald Trump’ın başkanlık kampanyalarına yardımcı olan Cambridge Analytica firmasına, 87 milyon kullanıcının bilgilerini sızdırdığı iddia edilmişti. Gerçeğin anlaşılması üzerine mahkemede ifade vermeye çağrılan Zuckerberg, tüm kullanıcılardan özür diledi ancak şirketin bu olay nedeniyle yaşadığı maddi ve manevi kaybı önleyemedi.

Alibaba Bekarlar Günü

Alibaba, Bekarlar Günü’nde Rekor Kırdı

Her yıl 11 Kasım’da, Çin’de geleneksel olarak kutlanan Bekarlar Günü’nde Alibaba 2018’de kendi rekorunu kırdı. Geçtiğimiz yıl (2017) 11 Kasım’da 1 milyar dolar ciroya 2 dakikada ulaşan Alibaba. Bu yıl aynı rakama 85 saniyede ulaştı. Alışveriş dünyası için 11 Kasım bir konsept olarak kutlanıyor. Alibaba ise 11 Kasım’ı festival olarak 2009’dan bu yana kutluyor. 2018’de günün ilk dakikalarında 1 milyar dolarlık satış yapan Alibaba, 24 saatte ise 10 milyar dolar kazanç elde etti.

Fly Zoo Hotel

Çin’de Yapay Zekâ Oteli Fly Zoo Hotel Açıldı

Alibaba, Çin’de yapay zekâ ile donatılmış ilk oteli 2018’de açtı. Alibaba, her yeri yapay zekâ ile donatılmış otelde, oda servisi, ışık kontrolü, check in gibi hizmetleri de otomatikleştirdi. Fly Zoo Hotel olarak adlandırılan otelde, ziyaretçiler yüz tarama sistemi ile otele giriş yapıyor. Tüm sürecin otomatik olduğu ve dijitale entegre edildiği otelde, check-in ve check-out işlemleri de yine uygulama üzerinden gerçekleşiyor. Otelde yeme-içme hizmetleri ise otonom robotlar aracılığıyla sunuluyor.

Huawei Türkiye'de Mağaza

Huawei Türkiye’ye İlk Mağazasını Açtı 

Türkiye’deki satışlarında son bir yılda %18 artış yakalayan Huawei, 2018 yılı içerisinde Türkiye’de ilk mağazasını açmaya karar vererek Türkiye’deki müşterilerine yerinde hizmet vermeye başladı.

Apple 1 Trilyon Dolar

Apple’nin Değeri 1 Trilyon Dolara Ulaştı

Ünlü teknoloji markası Apple, son yıllarda büyümeyi sürdürüyor. Amerikan menşeili teknoloji ve yazılım firması Apple, özellikle 2018 yılında hızlı bir yükselişe geçti. Piyasa değerini 1 trilyon dolara taşıyan şirket böylece 1 trilyon dolar barajına ulaşan ilk şirket olarak dünya tarihine de geçmiş oldu.

2018 Yılının Öne Çıkan Haberi - Türkiye Uzay Ajansı

Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu

Türkiye’nin teknolojideki aksiyonlarını arttıracak bir yatırım olan Türkiye Uzay Ajansı, 2018 yılında kuruldu. Aralık 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulduğu resmen açıklandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan Türkiye Uzay Ajansı, milli uzay programı için çalışacak. Uzay programının beraberinde yeni teknolojik projeler üstüne de çalışılacak olan Türkiye Uzay Ajansı, bilim, teknoloji ve havacılık alanlarında karar merci olarak görev yapacak.

Amazon Go Hizmete Başladı

Amazon Go Dönemi Başladı

Amazon, 2018 yılında birçok önemli teknolojik gelişmeyi hayatımıza soktu. Bunlardan biri ve en dikkat çekeni kasiyersiz mağaza konseptiydi. Amazon Go olarak adlandırılan kasiyersiz mağazaları açmak için hazır olan Amazon, ilk kasiyersiz mağazasını ise Seattle’da faaliyete başlattı. Amazon Go, bu konseptteki mağazalarını özellikle havalimanlarında açmak istiyor. Bu anlamda ilk seçilen havalimanları ise Los Angeles veya San Jose oldu

Amazon Türkiye'de

Amazon.com Türkiye’ de E-ticaret Pazarına Giriş Yaptı.

Dünyanın en büyük alışveriş platformu Amazon.com2018’de Türkiye‘ye resmen giriş yaptı. Zaten Amazon’un uzun bir süredir Türkiye’ye giriş yapacağı konuşuluyordu. En son geçtiğimiz yıl (2017) Amazon tarafından yapılan açıklamada Türkiye pazarına giriş için çalışıldığı vurgusu yapılmıştı. Nihayet 18 Eylül 2018 tarihinde Türkiye’de faaliyete başlayan Amazon.com, ana sayfasında uzun bir karşılama metni ile Türk kullanıcılarına hizmet vermeye başladığını duyurdu.

2018 Yılının Öne Çıkan Haberi - Yandex Telefon

Yandex Akıllı Telefon Pazarına Girdi 

Teknoloji şirketi ve arama motoru Yandex, 2018’de bir ilke imza attı ve ilk akıllı telefonunu üreterek pazara giriş yaptı. Yandex ürünleri en çok Rusya’da kullanılıyor. Dolayısıyla Yandex’in akıllı telefonu da ilk kez ana pazarı olan Rusya’da satışa çıkacak. Bu arada Yandex, akıllı telefonun işletim sisteminin Android olacağını duyurdu. Yandex Phone‘un üretimi ise Çin’de yapılacak.

Audi Uçan Araba

Audi Otonom Uçan Taksi Üretti 

Otomotiv lideri Audi, 2018’de otonom uçan taksi konseptini sergiledi. Uçak üreticisi Airbus ve Italdesign ortaklığı ile Drone Week etkinliği kapsamında otonom uçan taksi tüm dünyaya tanıtıldı. Otonom uçan taksi “Pop Up Next” olarak adlandırıldı. Fuarda büyük ilgi toplayan araç, hem karada hem de havada elektrikle hareket edebilecek.

Güney Kore 5G Teknolojisi

Güney Kore 5G Teknolojisine Geçti

Teknolojinin lider ülkelerinden biri olan Güney Kore, 5G teknolojisine geçti. Ağ altyapısını geliştiren Güney Kore, 5G sistemini 2018 itibariyle kullanılır hale getireceğini duyurdu Akabinde ülkenin önemli telekomünikasyon şirketlerinden olan SK Telecom, KT ve LG Uplus ile 5G hizmetini sunmaya başladı.

2018 Yılının Öne Çıkan Haberi - Amazon & Pepe İş Birliği

Pepee, Amazon Prime İle Dünyaya Açıldı

Düşyeri stüdyosu Amazon Prime ile iş birliği yaptı. “Dünyadaki tüm çocuklara dokunabilmek” amacıyla Düşyeri ve Amazon Prime partner oldu. Youtube’da ayda 30 milyon trafik sağlayan Pepee çizgi dizisi, artık İngilizce olarak Amazon Prime’da da yayınlanacak. Düşyeri 2008’de “Dünyanın bütün çocukları için” sloganıyla yola çıkmıştı. Bu hedef çerçevesinde ilk büyük adımı attıklarını söyleyen Düşyeri Kurucusu Ayşe Şule Bilgiç, uluslararası pazarda ülkemizi temsil edecekleri için gururlu olduklarını söylemişti.

2018 Yılının Öne Çıkan Haberi - A101 Online Satış

A101 Online Satışa Adım Attı

Türkiye’nin en büyük süpermarket zincirlerinden biri olan A101, 2018’de e- ticaret pazarına giriş yaptı. Perakende sektörünün liderlerinden biri olan A101, düşük ve rekabetçi fiyat politikaları sayesinde tercih edilen bir marka olurken, şirket bu fiyat politikasını e-ticarette de devam ettirmek istediğini belirterek online satışa başladı. online.a101.com.tr sitesi üzerinden e-ticaret operasyonunu yürüten A101, kampanyalarına ve fırsat ürünlerine sanal market üzerinden de devam edecek.

Dijital ve teknoloji dünyasında hareketli bir yılı geride bıraktık. 2019 hem dünya hem de ülkemiz için şaşırtıcı teknolojik gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olur umarım. Tüm okuyucularımızın yeni yılını kutluyorum. Sevdiklerinizle birlikte mutlu ve huzurlu bir yıl geçirmenizi dilerim. Bu arada Branding Türkiye‘de “Teknoloji Haberleri” yazı dizisi 2019’da da her hafta sizlerle olacak. 🙂


💡 Anlık bilgi paylaşımı için Branding Türkiye Telegram Kanalı‘na katılın!

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.